Ağdaki Hataları Teşhis Etmek

Share
  • Yazılım hataları: Hiçbir yazılım kusursuz değildir. Ağ donanımınız veya yazılımınızın paket kaybına neden olan hataları olabilir. Bu durumda, kullanıcının yapabileceği çok az şey vardır. Bu tarz bir problem yaşıyorsanız sorunu çözmenin en kolay yolu donanımı sağlayan satıcıya danışmak ve kendilerinden gelebilecek ürün yazılımını bilgisayara yüklemektir. Satıcıları sorunu gidermeye teşvik ederken bulduğunuz şüpheli hataları bildirdiğinizden emin olmalısınız.
  • Hasarlı kablolar : Paket kaybı (packet loss), hasarlı kablolar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Ethernet kablolarınız hasar görmüşse, yanlış kablolanmış ise veya ağ trafiğini işlemek için çok yavaşsa, paket kaybı yaşanacaktır. Bu sorunu gidermek için kablonuzu yenileyebilir ya da kablo bağlantınızı tekrar kontrol edebilirsiniz. 
  • Yetersiz donanım: Ağınızdaki paketleri yönlendiren herhangi bir donanım paket kaybına (packet loss a) neden olabilir. Yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları ve diğer donanım aygıtları en savunmasız olanlardır. Yönlendirdiğiniz trafiğe “ayak uyduramıyorlarsa” paketleri bırakacaklar. Kolları dolu bir garson olarak düşünün: onlardan başka bir tabak almalarını isterseniz, muhtemelen bir veya daha fazla tabağı düşürürler. 
  • Ağ bant genişliği ve tıkanıklığı: Paket kaybının en önemli nedenlerinden biri, istenen bağlantı için yetersiz ağ bant genişliği olmasıdır. Bu, aynı ağ üzerinde çok fazla cihaz iletişim kurmaya çalıştığında gerçekleşir. Bu durumda aynı ağ üzerinde daha az cihaz ile iletişim kurulması önerilmektedir.

Bu hataları teşhis etmek için kullanacağımız komutlar şu şekildedir;

  • Belirtilen adrese istek gönderip, çalışıp çalışmadığını anlamamızı kontrol edebileceğimiz;
ping [ip adresi veya domain name] # Örn: ping google.com
                                  # Örn: ping 10.0.0.55
  • Hedefe ulaşırken isteğin geçtiği yönlendiricileri sıralamak için;
traceroute [ip adresi veya domain name] #Örn: Linux için; traceroute google.com
                                        #Örn: Windows için; tracert 212.156.104.158
  • Sadece belirttiğimiz portu portu kontrol etmek için;
nc -z -v [domain name veya ip adresi] [port]    #Örn: nc -z -v google.com 80
  • DNS Server’ın çalışma durumunu kontrol etmek için;
nslookup twitter.com
nslookup systematist.net